Visste ni att...

Hittade en text skriven av Cecilia Lundberg medan jag satt och väntade på massagen, som är värd att läsa. Tänkte att jag skriver in den här, så får ni med ta del av den. 
 
1. Sänkt Metabolism. När man minskar kaloriintaget och går ner i vikt sjunger metabolismen och det blir svårare att gå ner i vikt. 

2. Om snabbmatskedjor. Deras strategi är att finnas tillgängliga överallt så att så stor del av befolkningen kan äta hos dem minst 1 gång per dag. 

3. Stillasittande arbeten. Det är bara att inse att vi inte lever något "lilla huset på prärien-liv" längre. Vi förbrukar inte stora mängder energi på att jaga, hugga vet och bruka jorden. Vi sitter framför våra datorer och har fordon som transporterar oss från A till B. 

4. Hushållssysslor. Allt vi behöver göra i hemmet har blivit enklare och enklare. Vi klagar ofta på att vi har så lite tid men tack vare alla nya maskiner sparar vi mycket tid och energi. Tvättmaskiner,diskmaskiner,fjärrkontroller,dammsugare,datorer,microvågsugnar mm. De saker är bara i hemmet, tänk på allt annat som är så enkelt att genomföra tack vare ny teknik och som minskar vår dagliga energiförbrukning (kaloriförbrukning)

5. Halv-och helfabrikat. Som nämnts ovan brukade människan jaga för sin föda eller åtminstone tillaga den. Idag kan man gå in i vilken matvaruaffär som helst och frossa i sockerrik, kolhydratrik mat och även mat med tomma kalorier. Sanningen är att det är lättare att få tag i dessa produkter än vanlig frukt. 

6. Portionsstorlekar. De flesta snabbmatsmåltiderna innehåller mer än 1000 kalorier. Många lunchrestauranger konkurrerar med fantastiskt stora portioner. Bufféer blir allt mer populära och dessa gör det inte lättare för oss att hålla igen. 
7.Daglig motion räcker inte. Även om du springer på löpbandet varje dag så förbränner du inte tillräckligt många kalorier för att balansera upp energiintaget från en genomsnittlig kost. I Sverige ligger vi relativt bra till i förhållande till många andra västerländska länder men vi märker att problemen ökar lavinartat. 

8. Löpsedeldieter är skadliga. De flesta dieter som man kan läsa om på löpsedlarna, vilka utlovar orimlig viktinskning på kort tid hjälper till med en sak, viktminskning. Detta genom att göra dig av med vätska och muskler. På så sätt kan man gå ner 5-10 kg väldigt snabbt. Problemet är att man lägger på sig dem lika snabbt igen och ofta även några ytterligare kg.

9. Fettceller flerdubblar sig permanent. Det är tyvärr så att om man en gång lagt på sig övervikt så har fettcellerna förökat sig och blivit större. När man sedan går ner något i vikt vill kroppen återhupphålla homeostasen (jämnvikten hos organismen) och fettcellerna vill växa igen.

10. Genetiska faktorer. Vissa personer är mer benägna att lägga på sig fler fettceller på grund av sina genetiska förutsättningar. På grund av detta kan även vissa andra till synes äta vad som helst och fortfarande se hälsosamma ut medan andra blir extremt överviktiga av samma diet. Vad som kan vara värt att komma ihåg är att vi inte har upplevt evolution på över 40,000 år samtidigt som vi blir fetare så det framstår trots allt som att det är miljön som är problemet. 

2013-01-20 | 00:24:00 | Tips | 2 Kommentarer


Kommentarer från er söta läsare.


» Anna

Det är mycket att tänka på för att leva ett sunt liv:P

Svar: Haha jo! Det viktigaste är nog trots allt att man rör på sig =)
serendip.blogg.se

2013-01-20 // 00:27:11
» Daniel

Jag som bara sitter och letar efter goda recept i tidningar:P

2013-01-20 // 00:31:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback